Zwierzęta

Jak jest największy gryzoń na świecie

Poprawnie! Trzymaj to!

Capíbara lub kapibara, to ogromny gryzoń z rodzaju Hydrochoerus. Capíbara jest największym gryzoniem na świecie.

Capíbaras to ssaki półwodne, występujące w prawie wszystkich krajach Ameryki Południowej. Żyją w gęsto zalesionych obszarach w pobliżu zbiorników wodnych, takich jak jeziora, rzeki, bagna, stawy i bagna, a także w zalanych sawannach i wzdłuż rzek w lasach tropikalnych. Capíbara rozkwitła na farmach bydła. Błąkają się w siedliskach o średniej powierzchni 10 hektarów (25 akrów) w populacjach o dużej gęstości.

Kapibara

To jest wady>. Żyje w obszarach namorzynowych Ameryki Środkowej i Południowej, ponieważ jej preferowanym siedliskiem są tereny podmokłe. Może ważyć do 65 kilogramów wagi i mierzą 1,3 metra długości. Jego kompaktowa główka z małymi uszami i dużymi zębami nadaje mu szczególny wygląd. Ma dwa podgatunki i nie należy do najbardziej zagrożonych gryzoni. Jest używany jako zwierzę domowe.

Znany jest również pod nazwą „zając Patagonian” i może ważyć do 16 kg. Mieszka w obszarach Patagonii i wyróżnia się długimi nogami i szybkością kariery. Mimo to cierpi na polowanie na ludzi, którzy cenią jego ciało, i atak europejskich zające, które kolonizują jego terytorium. Są monogamicznymi gryzoniami, są dzienne i mogą być używane jako zwierzęta domowe.

Jego naturalne środowisko znajduje się w Argentynie i może ważyć do 10 kg. Rozmnaża się z wielką łatwością i jest uważany za gatunek inwazyjny w miejscach takich jak Japonia czy Europa. Jest gryzoniem bardziej wodnym niż inne i jest bardzo miły dla ludzi , chociaż jest to zabronione w wielu krajach jako zwierzę domowe.

Bóbr jest drugim gryzoniem pod względem wielkości i istnieją różne podgatunki w Ameryce i Europie. Są więc typowe dla półkuli północnej i są bardzo powszechne w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Jako siedlisko preferują rzeki i strumienie i zwykle tworzą najciekawsze konstrukcje w wodzie . Może ważyć do 40 kilogramów, choć zwykle około 16.

Bela zamieszkuje obszary w pobliżu cieków wodnych i jest szczególnie liczna w krajach takich jak Urugwaj, Meksyk czy Argentyna. Brązowe futro z pomarańczowymi akcentami jest szczególnie pięknym gryzoniem i może ważyć od 7 do 10 kg . Jest to gryzoń nocny, którego mięso jest spożywane w krajach takich jak Panama, Kostaryka czy Peru, chociaż wylesianie zagraża jego siedlisku lęgowemu.

Są to 5 największych gryzoni na świecie. Prawdopodobnie nie znałeś większości z nich, ale prawda jest taka Są niesamowitymi zwierzętami, które osiągają bardzo duże rozmiary.

Jakie gatunki gryzoni są większe?

Rodzina Rodentii jest o wiele bardziej obszerna niż myślisz i wszyscy mają wspólną cechę: mają ostre, ostre zęby, które pozwalają im gryźć drewno i owoce, a nawet gryźć, gdy są w niebezpieczeństwie. Największe istniejące gatunki gryzoni to:

Skórka

Pacarana to duży gryzoń, który jest zagrożony wyginięciem. Jego siedlisko jest ograniczone do wenezuelskich wzgórz andyjskich i lasów tropikalnych Peru, Kolumbii i Boliwii. Skórka może ważyć do 18 kg. Jego nazwa naukowa to: Dinomys branickii.

Jest to nocne zwierzę o stałym wyglądzie, którego płaszcz przypomina jabatos za białawe pasy na ciemnym tle pleców. Na bokach ma mole o różnej średnicy.

Jest chronione zwierzę Żywi się owocami, warzywami i jagodami. Ma zwyczaj siedzieć na tylnych łapach i jeść jedzenie, chwytając je w ręce.

Bela, zwana także zauważył królika Wśród ponad dwudziestu innych nazw regionalnych ma pewne podobieństwo do Pacarany, ale jest mniejszy.

Jego naturalne środowisko znajduje się w ciekach wodnych w pobliżu lasów tropikalnych. Bela jest dystrybuowana z Meksyku do północnej Argentyny i Urugwaju. Jego naukowa nazwa to: Cuniculus paca. Twoje zakresy wagowe od 7 do 10 kg. Kolor jego futra jest brązowo-pomarańczowy, a na jego grzbiecie znajduje się rząd małych białych kretów i białe pasy na bokach.

Bela jest nocna i odżywia się warzywami, jagodami, bulwami, owocami i kłączami.

W Peru, Kostaryce i Panamie jest udomowiony od tysięcy lat. Twoje mięso jest tam bardzo cenione. W naturze jest to zwierzę chronione, chociaż ze względu na ogromne rozszerzenie jego siedliska nie jest uważane za zagrożone. Jego największym niebezpieczeństwem jest wylesianie.

1. Kapibara

Kapibara - zdjęcie, które otwiera ten artykuł - Znane również jako kapibara, Jest największym i najcięższym gatunkiem gryzonia na świecie, preferuje klimat tropikalny i umiarkowany w pobliżu rzek, strumieni lub ujść rzek i zamieszkuje głównie w Ameryce Środkowej i Południowej.

Jego mocne ciało i mała głowa pokryte są grubymi brązowymi włosami, Może ważyć około 50 kilogramów i mierzyć 130 centymetrów. Zęby są białe i mają cztery dolne i cztery górne siekacze.

Kapibara to zwierzę o zmierzchu spędzić dzień w błocie lub w wodzie, aby wytrzymać ciepło a kiedy jest czas na sen, wybierz dowolne miejsce wśród roślinności, ponieważ nie buduje nor. Żywi się ziołami, roślinami wodnymi, owocami i trzciną cukrową.

Ten półwodny ssak pochodzi z Eurazji i Ameryki Północnej, chociaż został wprowadzony na półkulę południową, gdzie jest uważany za inwazyjnego szkodnika. Preferuje wilgotne siedliska i dużą ilość drzew, które służą jako schronienie i jedzenie.

Znany jest z szerokiego i łuszczącego się ogona, a także ze zdolności do budowy grobli w strumieniach i rzekach. Dorośli mogą ważyć do 16 kg i mierzyć około 25 centymetrów (plus ogon).

Cztery ostre zęby bobra są ostre i mocne, koloru pomarańczowego i zdolne do cięcia kawałka drewna 30 centymetrów w ciągu 15 minut.

3. Jeżozwierz pospolity

Jest to kolejny z największych gatunków gryzoni na świecie i żyje w ciepłych regionach Afryki i południowej Europy. Jego główną cechą są długie czarno-białe kolce, które wyścielają tył ciała i które rzuca, gdy czuje się zagrożone.

Jeż jest średni (60 centymetrów długości i 15 kilogramów), jego głowa jest mała i Ma dwie pary wystających siekaczy. Umożliwiają one żywienie się korzeniami, bulwami i warzywami.

Jest to bardzo ciche zwierzę, zastrzeżone i takie Nie broni się, chyba że jest to konieczne. Ma także samotne nawyki lub tworzy małe grupy rodzinne, ukrywa się w wykopanych przez siebie norach i wychodzi w nocy, wykorzystując swój węch dość rozwinięty

4. Patagońska Mara

Znany jest również jako zając kreolski, chociaż nie należy do tej rodziny i jest jednym z największych gryzoni na świecie: może ważyć 16 kg. Jest to endemiczne zwierzę z Argentyny, które żyje w stepach, pustyniach i równinach.

Ma długie i mocne nogi, które pozwalają mu biegać z dużą prędkością, gdy jest ścigany. Mara jest dzienna, roślinożerna i monogamiczna (coś rzadkiego u gryzoni), a każda para ma terytorium około 40 hektarów. Każdego roku samica rodzi sześć potomstwa w podziemnych norach wykonanych przez siebie.

Nazywana jest również „wydrążoną gryzonią” i wygląda bardzo podobnie do bobra. Ten ssak zamieszkuje południową Amerykę Południową, dokładnie na terenach podmokłych, jeziorach i strumieniach.

Duży rozmiar (ważący około 10 kilogramów i mierzący 60 centymetrów) ma ciemnobrązowe futro z szarawym pyskiem i długimi lekkimi wąsami. Sieczne zęby - dwa powyżej i dwa poniżej - są pomarańczowe. Dodatkowo ma długi, łuszczący się ogon, który pozwala mu pływać bez problemów.

Rozmnażają się co roku po osiągnięciu pierwszego roku życia. Gestacja trwa 19 tygodni, a w każdym miocie rodzi się około sześciu młodych. Coś bardzo ciekawego jest to, że samica może karmić piersią swoje szczenięta podczas pływania, ponieważ piersi znajdują się po bokach brzucha.

Jak jest największy gryzoń na świecie?

Kapibara zachowaj podobny gan ze świnkami morskimi i świnkami morskimi, chociaż jest znacznie większy. Może osiągnąć 120 cm. Jego ciało jest pulchne, nogi krótkie i nie ma ogona. Jego włosy są długie, szorstkie i delikatne w odcieniach brązu. Ma duży, zgnieciony pysk ze stromymi zębami, które stale rosną, podobnie jak w przypadku innych gatunków gryzoni i lOczy są bardzo wysoko na głowie, tak że pozostają zanurzone w wodzie na powierzchni.

Co to jest karmienie kapibary?

Największy gryzoń na świecie To wrzące zwierzę Żywi się głównie roślinami lądowymi, chociaż może również konsumować niektóre rośliny wodne. Jeśli żyją w pobliżu upraw, mogą do nich wejść i nakarmić niektóre warzywa, takie jak trzcina cukrowa, kukurydza lub arbuz. Kapibara, jak świnka morska, tpraktykuje również koprofagię Czasami, aby uzyskać więcej składników odżywczych.

Czy kapibara jest niebezpieczna dla ludzi?

Największy gryzoń na świecie Nie ma to nic wspólnego z innymi gatunkami gryzoni, które nas przerażają Jak szczury Kapibara Jest towarzyskim, spokojnym i cichym zwierzęciem że kiedy straszy lub widzi niebezpieczeństwo, ostrzega resztę swojej grupy i wszyscy biegną do najbliższego obszaru wodnego, aby dostać się do wody i być bezpieczni przed drapieżnikami. Zazwyczaj spędzają dzień śpiąc lub zanurzeni w wodzie i są bardziej aktywne podczas zmierzchu lub świtu. Nie są zwierzętami agresywnymi ani nie przenoszą chorób więc nie powodują żadnego zagrożenia dla człowieka.

Czy możesz mieć kapibarę jako zwierzę domowe?

Kapibara Jest to gatunek oswojony i udomowiony, ale jest również gatunkiem egzotycznym, który wymaga specjalnej opieki Jeśli wyjmiesz go z jego naturalnego środowiska:

  • Jest to zwierzę wodne musisz być zanurzony w wodzie przez większość dnia. Idealnie jest mieć ogród z określoną pulą dla niegol.
  • Mogą potrzebować spożycie witaminy C aby zapobiec szkorbutowi.
  • Jego włosy są cienkie i potrzebują ochrony przed promieniowaniem słonecznymW swoim naturalnym środowisku największy gryzoń na świecie jest pokryty błotem, aby się chronić.

Jeżozwierz

Jeżozwierz, Hystrix cristatajest osobliwym gryzoniem zamieszkującym ciepłe obszary Afryki i Europy - południowe Włochy -. Główną cechą tego zwierzęcia są niektóre długie kolce (do 35 cm) pokrywający jego plecy, boki i ogon.

Z tymi ostrymi kolcami bronią się przed atakiem drapieżników. Gdy jeże mają kolce w trybie obronnym, emituje z nimi charakterystyczny dźwięk ostrzegawczy. Jeż może ważyć około 15 kg. To jest zwierzę nocne nawyki Żywi się bulwami, korzeniami, zielonymi warzywami i sporadycznie padliną.

Jeż kopie nory lub ukrywa się wśród skalnych pęknięć na jego obszarze. Nie jest uważany za zagrożony.

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, nie wahaj się odwiedzić.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Największe gryzonie na świecie, zalecamy wejście do naszej sekcji ciekawostek świata zwierząt.

Wideo: Kapibara- największy gryzoń (Luty 2020).