Zwierzęta

Dystrybucja Wildcat w Hiszpanii

Pin
Send
Share
Send
Send


Jeśli masz osobiste połączenie, na przykład w domu, możesz uruchomić skanowanie antywirusowe na swoim urządzeniu, aby upewnić się, że nie jest zainfekowane złośliwym oprogramowaniem.

Jeśli pracujesz w biurze lub sieci współdzielonej, możesz poprosić administratora sieci o uruchomienie skanowania w sieci w poszukiwaniu źle skonfigurowanych lub zainfekowanych urządzeń.

Innym sposobem na zapobieżenie uzyskaniu tej strony w przyszłości jest użycie Passa prywatności. Sprawdź rozszerzenie przeglądarki w sklepie Chrome.

Cloudflare Ray ID: 4f88efa55a3dc442 • Twój adres IP: 5.18.177.131 • Wydajność i bezpieczeństwo Cloudflare

Osobiste doświadczenie

Kilka lat temu jadąc rowerem przez bardzo odległy las, w pobliżu małego miasteczka Espoya. Miasteczko obok Capellades, w prowincji Barcelona, ​​wpadłem w zakamarek kamiennej ścieżki żbik siedzący na grubym starym drzewie.

Mam nadzieję, że ten wielki kot był tak przerażony, jak ja, przypuszczam, że straciłem kilka miesięcy życia w wyniku strachu, który zrobiłem.

Patrząc na niego na zdjęciach lub przywołując jego odległe wspomnienie, siedząc na kanapie w domu, widzę piękne i potężne zwierzę. Jednak, aby znaleźć go z guzem w odległości czterech lub pięciu metrów i powyżej głowy, zapewniam cię, że jest to trochę straszne doświadczenie. Ten lodowaty wygląd wciąż mnie trzęsie.

W tej chwili Nie wiedziałem, jak docenić jej niewątpliwe piękno. Mówi się: „Rzeczy zależą od szkła, przez które patrzysz”.

Dzikie gatunki w Hiszpanii

W Hiszpanii są trzy odmiany żbika:

Na północnym i śródziemnomorskim obszarze Półwyspu Iberyjskiego znajdują się okazy Felis silvestris silvestris, To typowa odmiana śródziemnomorskiego lasu.

Jego okazy są rozmieszczone bardziej gęsto w kantabryjskim gzymsie i Pirenejach. W tych miejscach zamieszkuje lasy liściaste i skały alpejskie. Żywią się głównie ptakami i dzikimi gryzoniami. Na zboczu Morza Śródziemnego populacja dzikich kotów jest mniejsza z powodu większej gęstości ludzkiej.

Żbik centrum miasta

Żbik zamieszkujący centralny obszar Półwyspu Iberyjskiego to podgatunek Felis silvestris tartessia.

Ten żbik ma większe rozmiary i futro ciemniejsze niż peryferyjny żbik. Być może dlatego, że ten kot włącza królika do swojej diety. Brzegi rzeki Duero i rzeki Tag to obszary o wysokim zagęszczeniu wspomnianych podgatunków. W Andaluzji są także ważne kolonie.

Żbik na Majorce

Na wyspie Majorka istnieją podgatunki żbika znane jako Felis lybica jordansi. Ten podgatunek pochodzi od afrykańskiego żbika.

Su rozmiar jest mniejszy niż w dwóch poprzednich podgatunkach choć nie mniej piękna. Możemy podkreślić, że jego kolor jest jaśniejszy, z piaskowymi tonami w futrze, które jest krótsze.

Status żbika w Hiszpanii

To dziki kot Jest zagrożonym gatunkiem w Hiszpanii. Rolnictwo i ekspansja obszarów wiejskich utrudniają życie żbikom. Chociaż prawdą jest, że od czasu do czasu kojarzą się z samicami kotów domowych, po czym tworzą hybrydy.

programy ochrony Wildcat, uważane za faunę o szczególnym znaczeniu. Musimy jasno powiedzieć, że sprawą najwyższej wagi jest troska o gatunek i szanowanie go, abyśmy w przyszłości mogli nadal cieszyć się nim.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Dystrybucja Wildcat w Hiszpanii, zalecamy wejście do naszej sekcji ciekawostek świata zwierząt.

Wildcat Origin

Żbik jest poprzednikiem domowych kotów, które obecnie dzielą z nami nasze domy. Jest to dziki kot, zdziczały mięsożerny ssak, który jest rozproszony lasy Afryki, Ameryki, Azji i Europy. W niektórych miejscach zniszczenie ich siedlisk i innych czynników spowodowało, że gatunek ten został zagrożony, umieszczając go na liście zagrożonych gatunków.

W kategorii dzikich znajdziemy kilka gatunków, które rozprzestrzeniają się na cały świat, będąc Felis Silvestris lub europejski dziki kot denominacja dla gatunku, który znaleźliśmy w Eurazji. Ten dziki kot jest bardzo podobny do kota domowego, ale ma większy rozmiar i przypomina rysia. Nazywa się gatunki północnoamerykańskie Lynx rufus i znajdujemy ją na terytorium od południowej Kanady do południowego Meksyku. Jego południowoamerykańskim krewnym jest Leopardus geoffroyi lub geoffroy, także w Ameryce Południowej znajdujemy Leopardus colocolo lub kot łąk.

Teraz, skupiając się na pochodzeniu żbika w ogóle, możemy to powiedzieć jego przodkiem jest żbik Mastelli (Felis lunensis), który żył w Europie podczas Pliocena, rozwijając się najpierw na Bliskim Wschodzie, a następnie w Azji i Afryce, dając początek dzikiemu stepowi ponad 10 000 lat temu.

Obecnie w Hiszpanii są one wyróżnione trzy podgatunki:

  • Felis silvestris silvestris, położony w północnej części Półwyspu Iberyjskiego.
  • Felis lybica jordansi, który byłby afrykańskim żbikiem i znaleźlibyśmy go na wyspie Majorka.
  • Felis silvestris tartessia, który ma większy rozmiar i ciemniejszy płaszcz niż jego rówieśnicy i rozciągałby się przez środkową i południową część terytorium półwyspu.

Cechy fizyczne dzikiego

Mówiąc o cechach żbika, należy zauważyć, że jego wygląd jest praktycznie tak samo jak ryś iberyjski, zazwyczaj niemożliwe do odróżnienia, z wyjątkiem mniejszych rozmiarów dzikich kotów. Odnotowano nawet istnienie mieszańców między tymi dwoma gatunkami.

Tak więc żbik przedstawia szaro-brązowe futro, z pręgowanym lub nakrapianym wzorem. Wspomniane włosy są gęste, gęste, średniej długości i satynowego wyglądu. Jego ogon jest wydłużony Z okrągłą końcówką. I jego cechy uszy są duże i spiczaste, zwykle z czerwonawym dnem.

Ciało gór jest muskularne i solidne, a jednocześnie stylizowane i elastyczne. Ze względu na duże rozmiary dziki kot jest uważany za olbrzymi kot, o wadze do 8 kilogramów i wysokości od 5 do 120 cm. Ich średnia długość życia wynosi zazwyczaj od 6 do 12 lat, a okazy osiągnęły 14 lat.

Dzika postać

Bycie dzikim zwierzęciem to samotny i cichy kot ale może być agresywny, jeśli jego życie jest zagrożone lub gdy poluje, ponieważ zagrożone jest jego utrzymanie. Ponadto żbik jest zwierzęciem terytorialny, którzy nie zawahają się bronić swojego siedliska, zwłaszcza mężczyźni, którzy będą również oznaczać swoje terytorium zadrapaniami i moczem, które będą dzielić tylko z kobietami, a nie z innymi samcami.

Z wyjątkiem sezonu zimowego żbik jest zwierzęciem nocnym, które poluje i jest aktywne w godzinach po zachodzie słońca. Jednak kiedy jest zimna pora roku, dostosowuje się do godzin aktywności ofiary, stając się zwierzęciem dziennym przez kilka miesięcy. Ten szczegół jego osobowości pozwala nam zobaczyć, że jest on zwierzęciem łatwo dostosowuje się do nowych mediów i sposoby życia, dlatego są okazy, które stały się zwierzętami domowymi rodzin na całym świecie. Oczywiście pamiętaj, że postać żbika nie jest taka, jak kota domowego, więc jego naturalny, agresywny temperament może powstać, gdy czuje się zagrożony.

Żywność i konieczność>

W swoim naturalnym środowisku, zgodne z tereny leśne Stosunkowo odizolowany od ośrodków miejskich i populacji ludzkich rozmieszczonych w całej Europie, dziki kot dostosowuje swoje życie w zaroślach, lasach liściastych i bardziej bujnych obszarach północnego regionu kontynentu. W Hiszpanii jest rozrzucony po całym półwyspie i na Balearach.

Dzikie zwierzęta żywią się zdobyczą, na którą sami polują. Zazwyczaj karmienie dzikiego kota Opiera się na królikach, zajęcy i innych gryzoniach, chociaż ich zdobycz jest zróżnicowana, a nawet jelenie mogą być wśród nich. Jeśli brakuje żywności, żbiki mogą stać się padlinożercami, żywiąc się szczątkami innych zwierząt. Pamiętaj, że są to zwierzęta o dużej zdolności adaptacji.

On cykl reprodukcyjny dzikiego kota Przedstawia kilka faz. Okres upałów zwykle obejmuje okres od lutego do marca, biorąc pod uwagę ciążę, która trwa od 60 do 70 dni. W ten sposób koty rodzą od kwietnia do maja mioty, które średnio mają średnio trzy szczeniaki. Samice są odpowiedzialne za opiekę nad młodymi, którzy będą odpowiedzialni za potomstwo do około 9 miesiąca życia.

Ponieważ nie są zwierzętami domowymi, aby mieć żbika jako zwierzę domowe, musisz być na bieżąco z obecną legislaturą w naszym regionie. Podobnie zwykle w przypadku konieczności posiadania odpowiednich licencji i dokumentacji, a także dzikich kotów grozi wyginięciem, podobnie jak inne duże koty, tak polowanie jest całkowicie zabronione, muszą szanować ich siedliska i starać się nie kończyć ich zdobyczy, co będzie kluczowe dla ich przetrwania.

Dawniej głównymi drapieżnikami były zwierzęta takie jak wilk i puma, ale dziś największe niebezpieczeństwo dla utrzymania żbika jest człowiekiem, które wraz ze zniszczeniem ich siedlisk i polowań spowodowały, że populacje dzikich kotów zostały znacznie uszczuplone. Dlatego, skoro my, ludzie, jesteśmy w dużej mierze winni, mamy obowiązek podjąć środki w tym zakresie, więc w tym artykule zamierzamy wyjaśnić „Jak chronić zwierzęta zagrożone wyginięciem?”. Dostajemy szereg działań, które możemy podjąć lub uniknąć, w przypadku gdy takie działania mogą być szkodliwe, aby chronić ten i inne zagrożone gatunki.

Wildcat Health

Zwykle żbiki są bardzo odpornymi zwierzętami, ale jak może się zdarzyć w przypadku kotów domowych, mogą one być dotknięte koronawirusem kotów, parwowirozą, białaczką kotów, nosicielstwem i warunkami wywołanymi przez pasożyty, które są zazwyczaj rozprzestrzeniane przez gryzonie, na które żywią się, lub z otoczenia w którzy żyją Ponadto, będąc dzikim zwierzęciem, nie możemy zapominać o śmierci spowodowanej naturalnymi przyczynami lub walkami między żbikami, które mogą powodować poważne infekcje i krwotoki.

Korzystamy z okazji, aby podkreślić znaczenie udania się do profesjonalistów w przypadku znajdź rannego żbika lub chory W takich przypadkach jest to zalecane zadzwoń do władz, skontaktuj się ze strażnikami leśnymi lub udaj się bezpośrednio do ośrodków ratunkowych, aby powiadomić o tym odkryciu i pozwolić im zadbać o zdrowie zwierzęcia.

Wildcat: funkcje

Z małymi różnicami każdy z podgatunków ma większość cech odróżniających je od innych ras kotów.

Kolor ich sierści jest szarawy, z brązowym odcieniem, który czyni je łatwo rozpoznawalnymi. Mają też ciemne paski, które pokrywają prawie całe twoje ciało, z wyjątkiem brzucha.

Jego ogon jest bardzo wydłużony z zaokrągloną czarną końcówką i co najmniej trzema czarnymi pierścieniami zamkniętymi wzdłuż niego. Ma duże i spiczaste uszy.

Wildcat: rozmiar

Ciało dzikiego kota jest mocne i muskularne, o wymiarze, który sprawia, że ​​uważany jest za jeden z największych gatunków, zdolny ważyć od 4 do 12 kilogramów i mierzyć do 125 cm wysokości. Ponadto samiec jest większy niż samica, z różnicą między 15 a 25%.

Ich oczy są zwykle zielonkawe lub bursztynowe, z pionową źrenicą i, ogólnie rzecz biorąc, ich średnia długość życia wynosi od 6 do 12 lat, w niektórych przypadkach, w których osiągnęli 15 lat.

Domowe zachowanie żbika

Będąc dzikim gatunkiem, jego postawa jest spokojna i samotna i unika z powodu jego wielkiej zdolności do przetrwania. Możesz uniknąć towarzystwa ludzi, uważając się za zagrożonego, będąc w stanie zaatakować, jeśli zauważysz, że twoja integralność jest zagrożona.

Żbik jest wielkim łowcą królików, gryzoni i ptaków, które stanowią dużą część ich pożywienia. Jego metoda osiągnięcia tego polega na tym, że opiera swoje ruchy na najbardziej dyskretnym ukryciu, czekając, aż jego cel znajdzie się w zasięgu ataku.

Jego terytorialny charakter powoduje, że drapie się lub oddaje mocz, by bronić swojego siedliska, co w przypadku samców dzieli się tylko z innymi samicami.

Jest to zwierzę nocne, które działa w najbardziej przedwczesnych chwilach, aby uniknąć obecności człowieka, chociaż jest w stanie przystosować się do środowiska, ponieważ zimą może w ciągu dnia łatwiej polować na zdobycz.

Jeśli chodzi o miejsce, w którym żyje dziki kot, jego obecność jest rozdzielana przede wszystkim przez lasy Hiszpanii, Francji, Niemiec i Włoch, choć może być adoptowana jako zwierzę towarzyszące, zawsze mając na uwadze wspomniane już aspekty jego zachowania.

Główne choroby Żbika

Koronawirus kotów jest największym zagrożeniem dla dzikich kotów w postaci choroby, jak również innych patologii, takich jak białaczka kotów, nosówka lub parwowiroza. Mogą również uzyskać warunki od gryzoni, na których żyją, lub środowiska, w którym się poruszają.

Jednakże należy również zauważyć, że ponieważ jest to gatunek dziki, może on być dotknięty obrażeniami podczas walki z innymi kotami lub zwierzętami różnych gatunków, co może powodować obrażenia, które pogarszają ich zdrowie.

Podstawowa opieka nad Żbikiem

Dziki charakter dziki żbik opiera swoją podstawową opiekę i przetrwanie na własnych decyzjach.

Jego naturalne siedlisko składa się z obszarów z zaroślami, lasami liściastymi i wilgotnymi obszarami na północy terytorium.

Dlatego musimy podkreślić, że ich żerowanie na wolności jest w zasadzie tym, na co polują: zające, króliki lub ptaki. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, są to zwierzęta zdolne do przystosowania się do różnych okoliczności, które mogą się pojawić, aby to, co dziki kot zjadł, dostosowało się cały czas do zmieniającego się otoczenia.

Jeśli chodzi o rozmnażanie, zwykle występuje w pierwszych miesiącach roku, więc samice zazwyczaj rodzą się w kwietniu lub maju w dziuplach drzew lub norach, które zazwyczaj składają się z 3 lub 4 szczeniąt.

Dojrzałość płciową dzikiego kota osiąga się w wieku 10 miesięcy, po uniezależnieniu się od opieki matki kilka tygodni wcześniej.

W poszukiwaniu swojego utrzymania w środowisku naturalnym człowiek odgrywa podstawową rolę, starając się uniknąć zakończenia swojego siedliska, aby to zagwarantować.

Jeśli zdecydujesz się adoptować żbika, musisz wziąć pod uwagę wiele aspektów biurokratycznych, aby go przeprowadzić, ponieważ jego posiadanie wymaga szeregu licencji i dokumentacji, ponieważ jest to dzikie i zagrożone zwierzę. Oprócz tych procedur, musisz być z nim cierpliwy w jego adaptacji do środowiska domowego i zapewnić mu największą troskę, jakiej wymaga kot domowy dla jego wygody.

Ciekawostki dzikiego kota

  • Jest prawdopodobne, że nie jesteś świadomy zarówno podobieństwa fizycznego, jak i charakteru żbika z rysiem iberyjskim: są one tylko mniejsze niż pierwsze, ale mają ogólne cechy, które przypominają ten gatunek, również zagrożone wyginięciem.
  • Chociaż różnica w wielkości nie wydaje się wiarygodna, prawda jest taka, że ​​żbik ma wielką zdolność do polowania na starsze zwierzęta, takie jak jelenie. Gatunek ten znajduje się w odpowiednim czasie w diecie pokarmowej.

Jeśli zdecydujesz się na dzikiego kota, jest to opcja stosowana przez miłośników kotów ze względu na swój wyjątkowy charakter, chociaż musisz wziąć pod uwagę dokumentację, którą musisz przygotować, aby mieć wszystko w porządku i cieszyć się spokojem Twojej firmy.

Charakterystyka i identyfikacja żbika

Ten dziki kot jest podobny do kota domowego i choć jest większy, przypomina o dużych kotach z powodu swojej wytrzymałości, zdolnej do ważenia siedmiu kilogramów. Ponadto głowa w stosunku do ciała jest większa u żbika niż u domowego, z nieco mniejszymi uszami.

Mają żółtobrązowy kolor z tyłu uszu i pyska, podczas gdy włosy na oczach i wibrysy są większe i szersze niż włosy domowe, białe i lekko opadające. Oczy nie są tak zmienne jak kot domowy i często mają jasnozielone i bursztynowe odcienie, nos jest różowy.

Przedstawiają kilka całkiem niezwykłych rysunków, zazwyczaj w formie pasków: dziki kotMa dwa paski na policzkach, które rodzą się w oczach, kilka pasków wychodzących z szyi, ciemne paski na nogach i tułowiu oraz kilka pierścieni na ogonie, które kończą się na czarno. Zwykle mają również linię grzbietową biegnącą wzdłuż kręgosłupa, a czasem białą plamę na klatce piersiowej.

Żbik może hybrydyzować z kotem domowym, więc jego hybrydy mogą prowadzić do zamieszania i zagrażać czystości gatunku. Dlatego koty domowe bez kastracji stanowią przeszkodę w ich wyzdrowieniu.

Charakterystyka Wildcat

On żbik lub ryś(Lynx rufus) To średniej wielkości kot, który waży od 5 do 12 kg. Zabarwienie górnej części ciała może zmieniać się od szarawego do czerwonawo brązowego, aw większości przypadków ma plamy w postaci kamieni.

Brzuch i jego niższe części są zawsze jaśniejsze niż reszta ciała. W Floryda, Stany Zjednoczone, znaleziono osoby melancholiato znaczy są całkowicie czarne. Cechami charakterystycznymi tego gatunku są: krótki ogon, długość około 15 cm i przedłużenie włosów jako szczotka na czubku uszu.

Najwyraźniej ten ostatni służy do dokładniejszego uchwycenia miejsca, w którym znajduje się ich ofiara. W przeciwieństwie do innych dzikich kotów, często obserwuje się, że te koty przez długi czas siedzą na poboczu ścieżki lub chodnika, aby spróbować zlokalizować potencjalną ofiarę poprzez ich ostry zmysł słuchu.

Dzikie zachowanie

Ten nocny drapieżnik można zobaczyć na obszarach trawiastych o zachodzie słońca i wschodzie słońca. Są to zwierzęta samotne, które w przypadku samców poruszają się kilka kilometrów dziennie, a samice są terytorialne i pozostają w tym samym miejscu, co przypomina zachowanie niektórych dużych kotów.

Ich pożywienie opiera się głównie na małych gryzoniach i ptakach, chociaż są one zdolne do polowania na króliki, a czasami mogą żerować na płazach lub niektórych bezkręgowcach. Nawet Istnieją zapiski o tym, jak żbik może polować na sarny, coś, co odróżnia go od domowego krewnego.

Pomimo tej dużej różnicy prawda jest taka, że ​​żbik poluje bardzo podobnie do kota domowego, a nawet trudno jest odróżnić szczątki ofiary od zwierząt, ponieważ pozostawia ona kości zwierząt średniej wielkości, w przeciwieństwie do innych zwierząt mięsożernych, takich jak czerwony lis.

Jeśli chodzi o reprodukcję, dzikie koty z początkiem wiosny i młode rodzą się pod koniec tego lub już latem. To kobieta zajmie się ściółką, zwykle cztery małe koty, które będą mieszkać z matką przez około pięć miesięcy.

Jak karmisz żbika?

The dieta żbika składa się głównie z zajęczaki (króliki i zające) i gryzonie, chociaż czasami zapuszcza się na polowanie na większe zwierzęta, takie jak młode bielik i te z kołnierzyk pekari.

Ekologiczna funkcja tego kota w kontrolowaniu populacji gryzoni i zajęczaków ma ogromne znaczenie, zarówno dla ekosystemu, jak i dla rolników i farmerów, choć czasami nie rozumieją tego.

Chociaż żbik jest uważany głównie za mięsożercę nocnego, jest jednak jednym z amerykańskich kotów o największej aktywności w ciągu dnia. Dlatego nie jest rzadkością obserwować, jak działa zarówno rano, jak i o zachodzie słońca.

Su zasięg dystrybucji Wchodzi z południowej Kanady do centralnej części Meksyku. Lubi mieszkać w zaroślach i miejscach pustynnych, choć można go również spotkać w regionach z lasem sosnowym i dębowym. Bardzo rzadko zdarza się znaleźć populacje tych kotów w miejscach, gdzie las jest gęsty, ponieważ preferuje bardziej otwarte tereny.

Jest to jedna z przyczyn, dla których nie żyje w meksykańskich tropikach, ani w południowym Meksyku, ani w Ameryce Środkowej. Życie dzikich kotów jest samotne i może być postrzegane jako para tylko podczas sezonu godowego.

Dzikie siedlisko i ochrona

Europejski żbik zamieszkuje lasy dużej części Europy: Jego dystrybucja obejmuje lasy dużej części Hiszpanii, ale także Francji, Niemiec, Szkocji, Turcji lub Włoch. Żbik nie pojawia się jednak w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Islandii ani na Półwyspie Skandynawskim.

Zanim były znacznie bardziej obfite, ale wydaje się, że Stosowanie trucizn i pestycydów, oprócz ludzkiej kontroli norników i innych gryzoni, sprawiło, że żbik stał się rzadkim zwierzęciem. Jak już wspomnieliśmy, hybrydyzacja z dzikimi kotami domowymi zagraża genetyce gatunku, a mianowicie, że żbik jest świetnym kontrolerem szkodników, podobnie jak sowa.

Dziki kot staje się jednym z ostatnich dzikich kotów w Europie, wraz z różnymi gatunkami rysi zamieszkujących ten kontynent, jest ostatnim przedstawicielem dzikich kotów, które kiedyś dominowały w tych regionach.

Absolwent weterynarii przez University of León (2018). Specjalizacja w biologii i zachowaniu naczelnych (Wildlife Biology) przez Uniwersytet w Gironie.

Brał udział w różnych kursach i konferencjach:

  • XVIII Konferencja AVAFES-Zaragoza na temat Primatologia Stowarzyszenia AVAFES-Saragossa (2014-2015).
  • VI Cykl konferencji Egzotyczna i dzika fauna Stowarzyszenia AVAFES-León (2014-2015).
  • Międzynarodowe Dni Patologia dzikiej przyrody zorganizowane przez Stowarzyszenie AVAFES León (maj 2016).
  • X Kurs teoretyczno-praktyczny prymatologii: Komunikacja w naczelnych w Ośrodek Ratownictwa Rainfera (Kwiecień 2017).
  • III kurs Hurones Clinic Stowarzyszenia AVAFES-León (2014-2015).
  • Kurs ”Kryzys różnorodności biologicznej, gatunki chronione i zagrożone ”usług środowiskowych La Jurbial i University of León.
  • Kurs ”Dobrostan zwierząt w niewoli”Organizowany przez Avafes León (luty 2017).
  • Kurs MOOC „Wyzwania środowiskowe w zmieniającym się świecie”Z Uniwersytet Nawarry (Grudzień 2016).
  • Kurs MOOC „Poznanie i psie emocje”Z Duke University (Luty 2017).
  • Kurs MOOC „Wprowadzenie do ochrony”Of United for Wildlife (2015).

Eugenio Fernández Suárez jest lekarz weterynarii z doświadczeniem w zarządzaniu dziką przyrodą i ze szczególnym uwzględnieniem naczelnych. Współpracował z różnymi sanktuaria i ośrodki recepcyjne fauny w Hiszpanii i ma szczególne zainteresowanie zachowanie zwierząt, dobrostan zwierząt oraz upowszechnianie naukowe i środowiskowe, poprzez różne projekty. Wolontariusz wLeśne zoo (Oviedo).

Jak jest rodzajem byka, który żyje na wielkich wysokościach Tybetu, między 4000 a 6000 metrów wysokości, gdzie znajduje się zarówno w stanie dzikim, jak i udomowionym. IUCN uważa yak za gatunek w ...

Wikuña jest zwierzęcym narodowym symbolem Peru. Znajduje się w tym kraju, gdzie znajdują się główne populacje wikunii, w Andach, na wysokości ponad 3000 metrów. Wulkany to ssaki wielbłądowatych, ...

Kontynent australijski słynie między innymi z torbaczy. A wśród nich być może zwierzę, o którym mówimy, jest jednym z najbardziej znamienitych i reprezentatywnych: wschodniego walo. Jeśli twoje imię nie zadzwoni i chcesz ...

Obszary wysokogórskie mogą wydawać się niegościnnymi miejscami do życia. Ale prawda jest taka, że ​​dla wielu fauny i flory stanowią one idealne siedlisko: jest to przypadek zwierzęcia, które nas zajmuje, kozicy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej ...

Kinkajúes to małe wspinaczkowe ssaki o nocnych zwyczajach. W swoim dzikim stanie spędzają większość czasu w dżungli. Chociaż w pewnym sensie przypominają małpy, są one w rzeczywistości bliżej spokrewnione ...

Białogłowy delfin jest endemiczny dla Nowej Zelandii. Jego nazwa naukowa to Cephalorhynchus hectori, co powoduje, że jest znany jako delfin Hector. Charakterystyka delfina białogłowego Ma charakterystyczne mocne ciało ...

Jak wygląda jego reprodukcja?

Zgłaszali potomstwo tych kotów przez cały rok, ale w Meksyku jest lato, gdy masz wieści o największej liczbie utworzonych miotów od jednego do pięciu szczeniąt.

Młodzi mieszkają z rodzicami, dopóki nie osiągną pierwszego roku życia, po tym okresie szczenięta są wydalane przez matkę z ich terytorium i rozpoczynają wędrówkę, która w przypadku młodych mężczyzn staje się trudnym testem, ponieważ dla Osiedlenie się w okolicy i stworzenie zakresu działania jest konieczne, aby wyprzeć innego dorosłego mężczyznę.

Potrzeby przestrzenne (środowisko domowe), których potrzebuje dziki kot, aby przeżyć, są bardzo zmienne. Przeprowadzone badania różnią się pod względem podawanych wartości od 200 do ponad 30 tysięcy hektarów, w zależności od dostępności siedliska, tam i innych czynników.

W badaniu, które przeprowadziliśmy w Tamaulipas, znaleźliśmy rozmiary gospodarstw domowych od tysiąca do 2000 hektarów. Wśród sześć rodzajów kotów mieszkających w Meksyku - Jaguar, Jaguarundi, Ocelot, Margay, Puma i Wildcat - ta ostatnia jest uważana za najmniej zagrożoną.

Nadal można na nie polować ze specjalnym zezwoleniem i chociaż w pewnym momencie jego skóra miała wartość handlową, ze względu na warunki klimatyczne w naszym kraju, nie jest ona całkowicie odpowiednia dla futra. W rzeczywistości zdarza się, że jest ścigany, gdy tylko zostanie odkryty, w błędnym przekonaniu, że stanowi zagrożenie dla zwierząt domowych. Jednak szkody, jakie ten kot może spowodować dla bydła, są bardzo sporadyczne.

Główny wróg dzikiego kota: człowiek

W społecznościach wiejskich, w których nadal istnieją, historie są częste, gdy żbik pojawia się jako krwiożerczy złoczyńca, szczególnie dzieje się to wśród pasterzy owiec. Mówią, że to zwierzę nie jest zadowolone z atakowania pojedynczej owcy, ale może zabić kilka z nich w ciągu jednej nocy.

Kiedy jednak o to zapytałem, nigdy nie mogłem znaleźć prawdziwych wskazówek, że to się powtarzało, a nawet, że to się kiedykolwiek wydarzyło. Również w niektórych społecznościach wiejskich uważa się, że ten kot ma właściwości lecznicze, więc poluje się na nie bezkrytycznie.

Takie zachowanie człowieka doprowadziło do tego, że dziki kot nie jest obfity w miejscach, w których mieszka. Pamiętając, że w Meksyku kot ten znajduje się na południu, należy ustanowić środki ochrony jego obecnego stanu na wolności.

Pixabay

W poszukiwaniu dzikiego kota

Byłem w północnej części stanu Tamaulipas za kobietą z żbik do którego umieściliśmy nadajnik radiowy w szyi. To w celu zmierzenia ich ruchów na wolności.

Ponieważ urządzenie nie działało prawidłowo, tego popołudnia postanowiłem go zlokalizować i, jeśli to możliwe, obserwować go, aby mieć pewność, że jest w doskonałym stanie.

Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było poszukiwanie jej w miejscu, które najbardziej lubi odpoczywać: gaj hizizaches otoczony łąką z soloną trawą. Chociaż sygnał transmitowany przez radio był dość słaby, udało mi się go zlokalizować i najwyraźniej znajdował się w lesie.

Wysiadłem z ciężarówki. Potem szedłem powoli i cicho przez trawę, aż osiągnąłem około 40 metrów. Gdy się zbliżyłem, sygnał stał się silniejszy, ale impulsy wskazywały, że samica nie była aktywna. Potem zacząłem wydawać dźwięk ustami podobnymi do wrzasku buczącego ryku.

Nagle zacząłem słyszeć na moim odbiorniku radiowym, że kot górski jest aktywny i szybko zbliża się w moim kierunku. Sygnał był coraz potężniejszy, więc wyłączyłem odbiornik i nadal robiłem dźwięk gryzoni, Zacząłem szukać tego obiektywem mojego aparatu. Wtedy, bez ostrzeżenia, widziałem to ucho za mogote de zacate zaledwie pięć metrów od miejsca, w którym byłem.

Szczęśliwe spotkanie

Na początku myślałem, że to suchy liść, ale kiedy zobaczyłem, że porusza się od tyłu do przodu, poczułem się czujny i kiedy skupiłem obiektyw w tej pozycji, odkryłem oko patrzące na siebie między źdźbłami trawy. Nie mogłem przestać myśleć, że to, co widziałem, mogło być ostatnią wizją wielu preryjnych zwierząt, zanim umarli gwałtownie w szponach tego kota.

Kontynuując hałas gryzoni, kobieta zaczęła wysuwać głowę z mogote, aż do całkowitego odsłonięcia. Jego spojrzenie było zagadkowe, ponieważ chociaż mnie widział, nie mogłem określić, jaką żywą istotą byłem, ponieważ kamera całkowicie zakrywała moją twarz. Wiedząc z góry, że te kotki, jeśli nie są osaczone lub ranne, są całkowicie nieszkodliwe dla człowieka, jego zdziwienie wywołało we mnie wielką radość, ponieważ tam, gdzie kot miał nadzieję znaleźć rannego zwierzęcia, było coś, co jego zdaniem „nie miało głowy”.

Zacząłem powoli opuszczać kamerę i widziałem, że jego oczy otwierają się szeroko, odkrył mnie i zrozumiał, co się dzieje. Potem, obserwując mnie, zaczął się wycofywać bardzo powoli, krok po kroku, aż schował się za mogote. Gdy tylko poczuł, że zniknął mi z oczu, uciekł i trzema długimi skokami dotarł na skraj zagajnika, gdzie zniknął tak szybko, jak przybył.

Pixabay

Wideo: Rower dla kobiety fakt, czy sciema Marin Bobcat vs Marin Wildcat (Czerwiec 2020).

Pin
Send
Share
Send
Send